Природа

Захворювання, із-за яких гниє картоплю при зберіганні. Як запобігти втрати

Багато сімей не представляють свій раціон без картоплі. Цей овоч за популярністю стоїть на другому місці після борошняних виробів. Смачний, ситний продукт, який можна приготувати багатьма способами. Вирощують картоплю на більшості дачних та присадибних ділянок. І буває дуже прикро, коли врожай не вдається зберегти. Розповідаю про найнебезпечніших захворювання та способи їх профілактики.

Основні умови зберігання картоплі і попередження хвороб це:

  • Хороша вентиляція і відсутність світла.
  • Вологість 70-90 %.
  • Температура не вище 3 градусів.
  • Зберігання розсипом.

Суха фузаріозна гниль

На бульбах утворюються поглиблення темно-сірого кольору, потім шкіра зморщується, утворюється отвір. При розрізуванні видно порожнини з грибницею.

Як запобігти:

  • Збирати врожай в суху погоду, так як гниль утворюється при вологому грунті.
  • Не відкладати на зберігання картоплю з ушкодженнями і ознаками хвороб.
  • Перед закладанням на зберігання обробити урожай мікробіологічними препаратами і ретельно просушити.

Ризоктоніоз

Народна назва цього захворювання – чорна парша. На плодах з’являється чорний, шорсткий наліт, який легко видаляється. Хвороба не поширюється на решті урожай, не впливає на смак картоплі.

Але! Як насіннєвий матеріал такі бульби використовувати не можна, врожайність буде дуже низька.

Як запобігти:

  • Восени перебрати картоплю і пошкоджений відбракувати.
  • Перед зберіганням обробити препаратом «Максим Дачник» по інструкції.

Фітофтороз

Знайома багатьом фітофтора широко поширюється дощовим, холодним літом. Бадилля чорніє і в’яне, а на бульбах утворюються тверді, йдуть всередину плями. Картопля загниває, вражаючи сусідні плоди, втрати можуть становити до 70 % від зібраного.

Профілактика:

  • Прибирання в суху, теплу погоду.
  • Ретельна просушування і сортування.
  • Зберігання невисокою розсипом.

Ржавость бульб (плямистість)

Особливості цієї хвороби в тому, що поверхня плоду не пошкоджена. При розрізуванні в м’якоті видно коричневі плями різної форми та глибини. Такий картопля неїстівний.

Захворювання починається ще в ґрунті і посилюється прибиранням в сиру погоду. Також ураження можуть спровокувати механічні пошкодження лопатою або плугом. Не можна кидати бульби з висоти.

Профілактика:

  • Максимально акуратна прибирання і транспортування. Різані, биті бульби потрібно відбраковувати.

Мокра бактеріальна гниль

Найнебезпечніша і швидкоплинна хвороба, приносить великі збитки.

За дуже короткий час, буквально кілька тижнів, картопля темніє, стає м’яким, покривається коричневою слизом. Ще через деякий час перетворюється в кашу з різким гнилим запахом. Гине 100 % урожаю, закладеного на зберігання.

Виникає захворювання з-за погано просушених плодів, з механічними пошкодженнями.

Як запобігти:

  • Уважно перебрати свіжовикопану картоплю. Відбракувати бульби з пошкодженнями. Просушити плоди.
  • За весь період зберігання кілька разів перебрати бульби, всі підозрілі відкладати окремо від здорових.

Парша звичайна

Існує кілька типів захворювання:

  • Глибока – на бульбі з’являються коричневі виразки, які розривають шкірку. Самі виразки втиснені в м’якоть.
  • Сітчаста – овоч як би покрита павутиною, сіткою виразок.
  • Плоска – на плоді з’являються темні синці.
  • Опукла – бульба в виразках, схожі на бородавки.

Картоплю, уражену паршею звичайною, можна їсти, у нього зберігається смак. На лежкість врожаю парша не впливає.

Але! Ця хвороба вражає очі овоча, роблячи бульби непридатними для посадки.

Профілактика:

  • Відкладати на насіння тільки здорові бульби, тримати їх окремо від уражених.
  • Підтримувати оптимальну температуру і вологість.

та інші матеріали ви можете знайти на нашому