Природа

Як я зберігаю ріпчасту цибулю в домашніх умовах: основні правила та рекомендації. Шкодую, що не знав їх раніше

Одним з традиційних продуктів, зібраних на своєму городі і відправляються на зберігання, є ріпчасту цибулю. Здається, сьогодні купити її в магазині не проблема, коштує він недорого, але свій лук – це щось зовсім інше. У нього навіть смак інший.

Зберігається він непогано. У відповідних умовах може спокійно долежати до весни. Тримати його можна як в спеціальному сховищі (підвалі, погребі), так і в домашніх умовах. Особисто я віддаю перевагу останній варіант. Цибулю для приготування різних страв потрібно часто, тому краще, щоб він завжди був під рукою.

Підготовка до зберігання цибулин

Щоб цибуля лежав як можна довше, зберігаючи всі свої корисні властивості, його необхідно вчасно прибрати з грядки. Поспішати з прибиранням або, навпаки, затягувати з нею не варто. Такі цибулини тією чи іншою мірою уразливі перед різними хворобами.

Ступінь готовності цибулі до прибирання я визначаю по тому, що його стебла починають засихати і 60-80 % з них лягають на землю, а верхні шари цибулин висихають. Додатково вираховується день прибирання математичним способом – додаю в даті посадки 90-150 доби (залежно від сорту). Намагаюся при цьому дотримуватися і місячного календаря – приступаю до збирання цибулі при перебуванні місяця в фазі убування.

Прибирання проводжу ручним способом. Просто акуратно витягую цибулини з землі руками, взявшись за перо. Іноді використовую вила або невелику лопатку садову.

Зібравши цибулини, я їх сушу, розкладаючи одинарним шаром на горищі. Але можу організувати сушку і в будинку – підвішую цибулини на кухні, зв’язавши їх у пучки або заплітаючи в коси. Іноді використовую сітку.

Сушіння триває приблизно два тижні. Коли цибуля буде достатньо висушена, обрізаю у нього ножицями корінці і пір’я, залишаючи пеньочки в 3-4 див. Одночасно проводжу і його сортування. На зберігання відбираю зрілі, здорові і неушкоджені цибулини.

Домашнє зберігання цибулі

Вдома я зберігаю його або в сухий і темній коморі, забезпеченою витяжною вентиляцією, або на утепленій лоджії, але тільки до приходу морозів. Якщо температура на лоджії опуститься нижче 0, цибуля може замерзнути, з-за чого стане непридатним для приготування їжі. А ось максимальна температура зберігання +22 °С. Цьому температурному режиму, як і показником вологості в межах 50-70 %, умови в моїй коморі кімнаті цілком відповідають.

Головне, не поміщати цибулю близько батарей та опалювальних приладів. Від теплого повітря, що виходить від них, він буде всихати і втратить соковитість.

Тару для зберігання використовую різну, яка підвернеться під руку (картонні коробки, дерев’яні ящики, плетені кошики, тканинні або паперові мішки), або просто складаю цибулини в сітку і підвішую її на гачок.

Поліетиленові пакети ніколи не використовую, оскільки в них цибулю швидко починає пріти і псуватися.

Проблеми, що виникають в процесі зберігання цибулі та способи їх вирішення

Взимку я обов’язково кілька раз оглядаю весь зберігається цибуля. Якщо виявлю на окремих цибулинах ознаки хвороби, негайно видаляю їх, інакше від них може заразитися вся цибульна закладка.

Серед інших проблем, з якими мені доводилося стикатися:

  • поява цибулевої мошки;
  • проростання цибулин;
  • гниття.

Цибульна мошка

Іноді вона може стати справжнім лихом. Це комаха заводиться тоді, коли в цибулині закладці яка-небудь з цибулин почне загнивати. А відшукати її не так-то й просто серед безлічі інших. Тому вкрай важливо при відборі цибулі на зберігання як можна ретельніше оглядати його, а також частіше проводити періодичні огляди.

Як тільки загнившая або пошкоджена цибулина буде виявлена і вилучена, пропаде і цибульна мошка.

Проростання лука

Цей процес зазвичай починається ближче до весни. Але при певних порушеннях умов зберігання може і раніше. Для запобігання проростання я пересипаю цибульні головки крейдою, беручи його з розрахунку 200 г на 10 кг цибулі.

Загнивання цибулин

Воно може початися в тому випадку, якщо цибуля зберігається в умовах підвищеної вологості або неправильно підібраною тарі. При виявленні загнившей цибулини її необхідно відокремити від інших і утилізувати. Решта ж перекласти в більш відповідне місце.

Якщо дотримати всі правила зберігання цибулі в квартирі, то можна забезпечити йому тривалу схоронність аж до весни. Головне, приміщення має бути добре вентильованим і позбавленим прямих сонячних променів.