Як я вирощую озимий редис в теплиці — овочі максимально рано з’являються на моєму столі, відрізняється здоров’ям і приємним смаком
Сьогодні мова піде про вирощування редиски. І не просто редиски, а озимого тепличним способом. Озимий редис – досить нове явище. До озимому цибулі і часнику садівники звикли давно, а ось редис, думаю, для багатьох буде в дивину. Отже, якщо ви хочете дізнатися, як виростити редис під зиму в теплиці – ця стаття для вас.
Відмінні риси осінньої посадки редиски: переваги та недоліки
Особисто я віддаю перевагу осінній посадці культури в першу чергу тому, що у весняний період можна набагато раніше отримати бажаний урожай. Редис, вирощена таким способом, набуває хорошу холодостійкість, а також непоганий імунітет до хвороб і шкідників. Це все пояснюється тим, що насіння протягом зими піддаються природним процесам стратифікації. Ще однією позитивною особливістю предзимней посадки можна вважати той факт, що основний шкідник редиски – хрестоцвіті блішки – прокидається якраз після визрівання озимого редиски.
Серед явних недоліків осіннього вирощування можу відзначити ризик вимерзання насіння в грунті в разі сильних морозів або неправильного вибору часу посадки.
Осіння посадка редиски в теплиці
Якщо ви плануєте посадити редис в неопалюваній теплиці, знайдете мало відмінностей від звичайної посадки культури у відкритий грунт. Але все ж у тепличного способу є явний плюс – із приходом весняного тепла грунт і повітря в теплиці прогріються значно раніше. Таким чином, я збирав врожай приблизно на тридцять днів раніше, ніж при стандартній весняній посадці редиски. Вирощуючи культуру так, ви зможете вже в квітні насолодитися свіжим салатом з хрустким редисом.
Для осінніх посадок важливо правильно вибирати сорти, віддаючи перевагу тим, чиї характеристики морозостійкості знаходяться на вищому рівні. Крім того, озимий редис не повинен йти в стрілку в разі несподіваних коливань температури.
На власному досвіді можу сказати, що ви не пошкодуєте, вибираючи для посадки під зиму сорти Спека, Спартак, Кармен або Маяк.
Вибір часу посадки
Успіх вирощування озимого редиски залежить від вдалого вибору строків посадки. Особливу небезпеку представляють різкі температурні коливання. Наприклад, якщо ви посадили редис в холодний грунт, а потім повернулися теплі деньки, і культура встигла прорости, високий ризик загибелі в момент повернення холодів. Щоб цього не сталося, при виборі строків посадки варто спиратися не тільки на кліматичні особливості регіону, але і уважно стежити за прогнозом погоди.
Особисто я додатково користуюся одним правилом: здійснюю посадку тоді, коли верхній шар ґрунту промерзне приблизно на три сантиметри. Дане правило мене ще ніколи не підводило.
Як підготувати грядки
Враховуючи, що я сію насіння в промерзлий грунт, до приготування грядок для редиски приступаю заздалегідь. Не менш важливо дотримуватися правил сівозміни. Не садіть редис на колишніх грядках капусти, редьки або ріпи. Найкращими попередниками редису можна вважати томати, огірки, бобові та картоплю.
Подбайте і про склад ґрунту. Я завжди готую такий поживний субстрат: змішую дернову і парниково-тепличне грунт в рівних частках. Можна використовувати дернову землю і перегній.
Після того як склад грунту відкоригований, варто зайнятися пристроєм борозен, поки ґрунт ще не промерз і з ним зручно працювати.
Підготовка садивного матеріалу
Перш ніж посадити насіння, я обов’язково проробляю наступні маніпуляції:
- проціджую насіння через сито з вічками 2 мм – ті, що менше, нам не знадобляться;
- проводжу дезінфекцію проти захворювань грибкової природи шляхом витримування насіння в розчині марганцівки протягом тридцяти хвилин;
- ретельно сушу насіння.
Технологія посадки
Борозенки, в які будуть посіяні насіння, я роблю глибиною мінімум два міліметри. Між насінням дотримуюся інтервал у п’ять міліметрів, а між рядами залишаю двадцять сантиметрів. Далі, сію сухе насіння і присипають їх субстратом.
Порада: для осінньої посадки беріть в два рази більше насіння, ніж для весняної. Ідеальних умов не буває, тому висока ймовірність, що частина матеріалу загине в зимовий час.