Природа

Терміни і правила посіву буряків під зиму, які я виконую, щоб збирати відмінні врожаї коренеплоду

При осінньому посіві такою популярною овочевої культури, як буряк, важливо грамотно провести всі етапи цієї процедури. Особливу увагу я звертаю на строки посадки, від яких залежить збереження насіння протягом зимового сезону.

Переваги осіннього посіву

Дачники звертаються до подзимнему посіву буряків, враховуючи наступні переваги цієї процедури:

  • насіння проходять етап природного загартування;
  • формуються міцні сходи, які проявляють високу стійкість до низької температури;
  • вдається отримати ранній урожай соковитих коренеплодів;
  • восени залишається більше часу для виконання посівних заходів.

Потрібно враховувати, що під зиму буряк не варто сіяти, якщо навесні можливі сильні морози чергуються з відлигами.

Вибір сорту

Підзимовий посів орієнтований на одержання раннього врожаю. Вживати таку буряк слід після збору. Для тривалого зберігання вони не придатні.

Я вибираю ранньостиглі сорти, які проявляють стійкість до утворення стрілок і холоду, наприклад Червоний куля, Подзимняя А-474, Незрівнянна А-463. Хороший результат демонструють Пабло F1, Пронто, Єгипетська плоска. Добре плодоносять при підзимовому посіві Бордо 237, Північний куля.

Підзимовий посів буряків

Отримати багатий врожай буряків, посадженої восени, вдасться при дотриманні основних агротехнічних прийомів.

Терміни

Я вдаюся до посівних заходів при стабільному встановлення холоду – температура повітря -2.+4 °C. До цього моменту грунт охолоджується приблизно до +3.+4 °C.

Настає такий період в останній декаді жовтня або в перших числах листопада.

Важливо, щоб не прогнозувалося тривале потепління, яке може викликати прокльовування зерняток і їх загибель взимку.

Вибір місця

Під бурякову гряду відводжу піднесений сонячний ділянку. Водоносні шари на ньому повинні лежати глибше 0,6 м. Тут швидше сходить сніговий покрив.

Враховую, що буряках необхідна нейтральна родюча повітропроникна грунт. Це важливо, так як на кислому землі формуються несмачні, деформовані, дрібні коренеплоди.

Кращі попередники – це кабачки, огірки, пасльонові культури. Добре росте буряк після бобових, цибулі, патисонів.

Не використовую гряди, де в поточному сезоні вирощувалися різні види капусти, морква, ріпак. Буряк на одному місці висаджую з дотриманням 3-4-річного інтервалу.

Підготовка ділянки

Прибираю на звільненій ділянці всі органічні залишки. Проводжу прополку.

Розсипаю з розрахунку на кв. м 5-6 кг перепрілого компосту, збагаченого суперфосфатом (50 г), об’єднаного з сульфатом калію (60 г). Якщо грунт кислий, вношу потовчений крейда.

Перекопую землю, формую гряди. Їх поверхня розрівнюю граблями.

Посів

Відбираю найбільші насіння. Замочувати їх не потрібно. Размечаю на грядці борозенки глибиною 3,5-4 див. Ширину міжрядь роблю в межах 25-30 див.

Норма осіннього посіву – 1,5 г / 1 пог. м. Розкладаю зернятка, витримуючи проміжок в 3-4 див. Прикриваю їх сухим рихлим грунтом. Зверху мульчую потовченим торфом. Висота шару – 1,5-2,5 см.

Захист на зиму

Для збереження насіння перед зимовим сезоном вкриваю гряди хвойним опадом або листям. Потім додатково укладаю шар снігу. Він добре захищає зернятка від вимерзання.

Важливо укриття навесні прибрати до настання тепла. Це виключить випрівання молодих сходів. Потім я вношу сечовину згідно з інструкцією, а потім накидаю на гряду плівку. Прибираю її, коли зазеленіють перші проростки.

За молодими сходами потрібно організувати необхідний догляд. Я їх вчасно прореживаю, поливаю, підживлюю.