Мій свіжий і ароматний зимовий редис: як я вирощую овоч в теплиці в сезон холодів
Плануючи вирощування редису самостійно взимку, необхідно підготувати теплицю. Я використовую покриття з міцного і добре утримує тепло полікарбонату товщиною 15 мм Передбачаю можливість регулярного провітрювання.
Сорти підбираю ранньостиглі з високим показником холодостійкості. До них відноситься редис Ультраранній червоний, Первісток F1, Дитячий F1. Добре плодоносить Алекс F1.
Для зимового вирощування я встановив у теплиці обігрів. Це дозволяє виконувати посівні роботи у зручний час, орієнтуючись на особливості обраного сорту. В неопалюваній теплиці проводжу посівні заходи у березні. До цього часу денна температура під укриттям встановлюється в діапазоні +15.+19 °C, а вночі знижується до +10.+12 °C.
Підготовка насіння
Я практикую різноманітні методи підготовки насіннєвого матеріалу залежно від його виду:
- Інкрустоване насіння. Вони оброблені спеціальними стимулюючими засобами. Для збереження захисного шару я висаджую їх у сухому вигляді.
- Гібридні види. Ці види насіння, куплені в спеціалізованому салоні, знезаражені виробником із застосуванням фунгіцидів та інсектицидів. Їх я не замочую перед посадкою.
- Дражоване зернятка. Їх нескладно відрізнити по оболонці і більш великим розмірам. Висаджую їх у сухому стані.
- Сортові типи. Я проводжу знезараження, якщо купую такі насіння на ринку або збираю самостійно. Використовую «Епін», а також слабо-рожевий розчин перманганату калію.
Підготовка грунту
У теплиці кожні 3-4 роки проводжу оновлення грунту. Восени повністю прибираю грунт на глибину 15-20 см Всипаю спеціально підготовлений пухкий субстрат, який складаю на базі городньої землі. В однакових пропорціях додаю розмелений торф, пісок і перегній.
Обов’язково грунт у теплиці за місяць до посіву проливаю розчином (1 %) мідного купоросу. Через 2-3 тижні вношу суперфосфат (50 г) та калійну сіль (10 г) на кожний кв. м. Безпосередньо перед посадкою вводжу 15-20 г сечовини. З метою профілактики спалахів інфекції і попередження появи шкідників застосовую «Фітоспорин».
Посів насіння
На підготовленій грядці ретельно розпушую грунт, застосовуючи граблі. Проводжу борозенки, витримуючи між ними відстань 7-8 см. Їх глибина – 2-3 див.
Зволожую грунт і розкладаю насіння редиски. Інтервал між ними залишаю в діапазоні 3-4 див. Прикриваю посіяні зернятка грунтом і обприскую поверхню гряди відстояною водою.
Догляд за редисом в теплиці
У зимовий сезон важливо забезпечити молодим сходам освітлення протягом мінімум 11-12 годин. Якщо редис тривалий час буде знаходитися в тіні, то незабаром сформуються стрілки, тому врожаю дочекатися не вдасться.
Для формування соковитих щільних коренеплодів редису потрібно своєчасне зволоження. Я поливаю посадки відстояною водою кожні 3-4 дні, не допускаючи надмірного пересихання грунту. Але і заболочення не повинно бути, щоб не спровокувати гниття плодів. Середня норма води – 1 л / 1 м2.
Мінімальна температура ґрунту повинна бути на рівні +14 °C. Контролюю і нагрівання повітря. Після посіву до моменту прокльовування паростків витримують температуру +18.+25 °C. Потім знижую її до +6.+8 °C. На етапі розкриття сім’ядоль і до формування справжніх листків встановлюю цей показник в діапазоні +8.+10 °C. А потім контролюю, щоб температурний показник стабільно був в межах +12.+16 °C.
Для профілактики можливих інфекцій я практикую обробку редиски найбільш безпечними і результативними засобами:
- Розмішую у відрі з гарячою водою 1,5 склянки просіяної золи. Після охолодження до +14.+15 °C живильною рідиною поливають грядки. Починаю проводити цей захід через 7-8 днів після утворення сходів.
- Допомагає і суха зола, яку розпилюють на рослини і грунт під ними.
- На етапі розвитку сім’ядольних орошаю сходи ЕМ-препаратом. Використовую різновид під назвою «Эмочка свіжість» (1 крапля / 2 л води). Цим же розчином для попередження грибкових захворювання і появи шкідників обприскую всі конструкції теплиці.
Перед прибиранням редиски грядку поливаю. Залишаю на 5-6 годин, а потім акуратно викопую дозрілі коренеплоди. Зрізаю бадилля, залишивши хвостик довжиною близько 10 мм. Зберігатися розфасований у пакетики редис в холодильнику може впродовж місяця.