Природа

Я не купую цвітну капусту взимку, використовую тільки свою з грядок — є кілька способів зберігання її з осені

Цвітна капуста корисна, в ній багато поживних речовин, вітамінів. Щоб зберегти їх і готувати страви з овочів взимку, можна зберегти капусту в домашніх умовах. Сьогодні я розповім, які сорти підходять для цього і про способи зберігання.

Сорти для зберігання

Для зберігання цвітної капусти я беру пізні сорти: Адлерская, Сочинська. Вони відрізняються більш великими качанами. У себе на дачі я прибираю плоди масою до 1,5-2 кг. Відрізаю головки гострим ножем, залишаю 2-3 аркуша.

Все це роблю до морозів, інакше овочі стануть сірими і придбають гіркоту.

Прибираю урожай в темне місце. Для зберігання я відбираю качани здорові, тугі, без пошкоджень, гнилі, чорних крапок. Перезрілі плоди не підходять.

Способи зберігання

Цвітну капусту можна зберігати в коморі, у холодильнику, в морозилці. Але строки при цьому будуть різними.

У холодильнику

У холодильнику овоч може лежати близько тижня. Я розміщую капусту на нижню полицю. Попередньо видаляють листя, коріння, оборачиваю харчовою плівкою або кладу в пакет.

Зберігання овочів і фруктів у холодильнику

Заморожування

При такому способі овоч пролежить довго, кілька місяців. Для цього я спочатку вимиваю качани, ділю на суцвіття, розміщую в солону воду на півгодини, ополіскую.

Потім:

  • ставлю посуд з водою на вогонь;
  • опускаю суцвіття у киплячу воду;
  • витримую 2-3 хвилини;
  • витягаю, занурюю у воду з льодом;
  • просушую на паперовому рушнику;
  • розкладаю на плоскому блюді, вони не повинні стикатися один з одним;
  • коли суцвіття просохнуть, прибираю в морозилку;
  • потім виймаю і розкладаю по спеціальних пакетах, звідки беру повітря. Можна взяти пластиковий контейнер;
  • відправляю запаковані шматочки знову в морозильну камеру.

Взимку готую капусту, не розморожуючи. В упаковку розміщую суцвіття на одне приготування.

Якщо ви хочете прискорити процес, просто помістіть суцвіття в пакет, потім в морозильну камеру.

Для дитячого харчування цвітну капусту потрібно перед заморожуванням відварити 5 хвилин.

Є ще один спосіб – розібрати овочі на суцвіття, пересипати сіллю, покласти в скляні банки. Закрити краще пергаментним папером.

У підвалі

У мене в підвалі вологість 90 % і температура 0 до + 5 ℃. Я укладаю капусту в ящики з дерева, накривши харчовою плівкою. Плоди не повинні торкатися один одного. Можна використовувати пластик. Час від часу перевіряю стан качанів, прибираю при необхідності підгнилі, з цвіллю, підмерзлі.

Деякі дачники кладуть овоч в картонні коробки, у відро з піском або занурюють у глину, висушують і зберігають майже півроку. Можна підвісити цілі качани до планки з допомогою шпагату.

На балконі

Якщо ще морозів немає, качани можуть полежати на балконі, але щоб на них не потрапляли сонячні промені.

За умови достатньої утеплення качани здатні зберігатися на балконі близько місяця.

Терміни

Як довго зберігається капуста, залежить від способу:

  • в погребі в ящиках – 7 тижнів;
  • в підвішеному стані – 4 тижні;
  • на балконі – один місяць;
  • в холодильнику у відсіку для овочів – 1 тиждень;
  • у морозилці – 6 місяців;
  • у морозилці бланшована – 12 місяців.

Ви можете вибрати для себе оптимальний спосіб зберігання цвітної капусти.