Хачапурі по-аджарськи. Готувати не так складно як здається, впорається будь.
Перлина грузинської кухні, Хачапурі по-аджарськи – це, мабуть, мій улюблений пиріг.
Я готовий є його хоч кожен день, коли відвідую якесь кафе, завжди шукаю його в меню, якщо воно є, замовляю неодмінно. Але на жаль, частенько, приносять зовсім не то, скоріше, це буде якась булка, з незрозумілих сиром, часто навіть без яйця і вершкового масла.
Тому довелося вчиться готувати хачапурі самому, як виявилося, це зовсім нескладно.
Правда мій рецепт теж не класичний, деяких продуктів у нас вдень з вогнем не знайти, тому довелося трохи адаптувати.
Мацоні, яке використовується в класичному рецепті, для замісу тіста, замінив молоком, замість імеретинського сиру використовую суміш сулугуні і адигейського.
Список інгредієнтів на 4 хачапурі
Борошно пшеничне – 600 г
Сир – 500 грам(адигейський – 350 г, сулугуні – 150 г)
Молоко – 250 мл
Яйця курячі – 6 шт
Масло вершкове – 50 грам
Сіль – 1 ч. ложка
Цукор – 2 ч. ложки
Дріжджі сухі – 7 грам
Саме в даному випадку довелося використовувати тільки сир сулугуні, адигейського, на жаль, не виявилося в магазині. Так теж виходить дуже смачно, тільки начинка виявиться не такою м’якою і ніжною, так як сулугуні більш тягучий сир.
Для початку потрібно замісити тісто.
Для цього в тепле молоко з цукром додаємо дріжджі і даємо їм активізуватися, це займе приблизно 10 хвилин.
Далі, в молоко додаємо 1 яйце, сіль і починаємо поступово вводити просіяне борошно.
Замішуємо тісто, воно має бути м’яким і трохи липким, але не має приставати до рук. Вимішувати, як мінімум, хвилин 10.
Готове тісто накриваємо і даємо йому піднятися. Через годину тісто збільшиться в об’ємі в 3 рази, його потрібно обім’яти і дати постояти ще півгодини.
Поки підходить тісто готуємо начинку.
Сир натираємо на тертці, грам 50 відкладаємо вбік, до залишився додаємо 1 яйце і перемішуємо. На цьому приготування начинки закінчено.
Ліплення хачапурі
Готове тісто ділимо на 4 рівні частини.
Один з кульок розгортаємо в овал товщиною приблизно в 5 міліметрів.
По краях викладаємо відкладений сир.
Звертаємо валики з обох сторін назустріч один одному.
Гарненько защипуємо краю.
І розгортаємо бортики назад, формуючи човник.
Викладаємо сир, змішаний з яйцем. Бортики човники змащуємо курячим жовтком
Повторюємо ті ж маніпуляції з рештою тестом і начинкою.
Викладаємо хачапурі на змащений маслом деко і запікаємо в духовці при 180 градусах 20 хвилин.(в залежності від виду і потужності духовки, час приготування може змінюватися)
За 5 хвилин до готовності, хачапурі виймаємо, робимо начинку поглиблення і вливаємо в нього сире куряче яйце. Відправляємо знову в духовку, поки білок не стане білим, жовток повинен залишитися рідким.
Готові хачапурі додаємо пару шматочків вершкового масла, прямо на розплавлений сир.
Є хачапурі потрібно неодмінно гарячими.
Відламує шматочки від бортиків човники, макаємо в розплавлену сирно-яєчно-масляну масу і відправивши в рот насолоджуємося смаком цього дивовижного пирога.